Χρήσιμα

Αισθητική στην Οδοντιατρική Πράξη

Αναδημισίευση άρθρου μας σε Αθηναϊκή εφημερίδα


Η αισθητική στην οδοντιατρική πράξη έπαιζε από την αρχαία εποχή κυρίαρχο ρόλο στις ανθρώπινες κοινωνίες, εναρμονιζόμενη πάντα με τα ιδιαίτερα πρότυπα της εποχής, αλλά και του τόπου.

Επί παραδείγματι, στην άρχουσα τάξη και στα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας των Ατζέκων, ένα όμορφο χαμόγελο προϋπόθετε την τοποθέτηση πολύτιμων λίθων στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Αντίστοιχα, πριν ένα μόλις αιώνα, οι άνθρωποι στη Δύση τοποθετούσαν χρυσές ‘‘θήκες’’ στα πρόσθια δόντια, που έδειχνε πλούτο και ευμάρεια.

Σήμερα, τα άλματα της αισθητικής οδοντιατρικής την έφεραν όχι απλά να μιμείται πιστά τη φύση, αλλά και να ‘‘διορθώνει’’ τις ατέλειές της…

Τα τελευταία χρόνια, η αισθητική ως έννοια, έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στην οδοντιατρική πράξη, ως εξειδίκευση πλέον, με το όνομα ‘‘αισθητική οδοντιατρική’’, εξασφαλίζοντας λαμπερά, υγιή, φυσικά και λευκά χαμόγελα, πλήρως συμβατά με την άριστη βιολογία και λειτουργία του στόματος.

Πως γίνεται αυτό; με απλές έως σύνθετες τεχνικές, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως:

Με λεύκανση. Είναι το πρώτο και πιο απλό βήμα, ευτυχώς πολλές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να έχουμε το ‘‘τέλειο’’ χαμόγελο. Επιτυγχάνεται είτε στο ιατρείο (office’s bleaching) είτε με νάρθηκες σιλικόνης στο σπίτι ή ακόμη και με συνδυασμό τους.
Με ελάχιστη παρέμβαση. Με επιλεκτικό, ελάχιστο και αβλαβές τρόχισμα κάποιων σημείων και μικρών επιφανειών των δοντιών, επιτυγχάνοντας βελτίωση του σχήματος και της σχέσης των δοντιών μεταξύ τους.
Με bonding ή ‘‘lifting’’. Είναι μέθοδος αισθητικής, με επιλεκτική τοποθέτηση ρητίνης στα μπροστινά δόντια, προς βελτίωση του σχήματος ή και της κλίσης αυτών και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη στο ιατρείο. Αν έχει προηγηθεί και λεύκανση, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Με την τεχνική της διαστρωμάτωσης στα σφραγίσματα, της τοποθέτησης δηλαδή άλλης ρητίνης στο εσωτερικό της κοιλότητας και άλλης στην επιφάνεια αυτής (μιμούμενες την οδοντίνη και αδαμαντίνη ουσία αντιστοίχως), επιτυγχάνουμε πλήρη απόδοση της οδοντικής ουσίας και μορφολογίας, ούτως ώστε το σφράγισμα να μην ξεχωρίζει από το δόντι.
Με όψεις ρητίνης. Οικονομική αισθητική παρέμβαση που γίνεται στο ιατρείο και απαιτεί ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας και τοποθέτηση ρητίνης στην μπροστινή οδοντική επιφάνεια, με σκοπό τη βελτίωση του σχήματος, της κλίσης και του χρώματος των δοντιών.
Με όψεις πορσελάνης. Παρόμοια με την προηγούμενη, αλλά πολύ καλύτερη αισθητική παρέμβαση. Κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια και είναι πολύ λεπτές αποκαταστάσεις από πορσελάνη (σε πάχος νυχιού περίπου), που συγκολλούνται με ειδικές τεχνικές στην οδοντική επιφάνεια και επιτυγχάνουν την άριστη βελτίωση του σχήματος και του χρώματος των δοντιών, με αντοχή και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου.
Με ολοκεραμικές στεφάνες (θήκες). Είναι η αισθητική αποκατάσταση επιλογής για τα πρόσθια απονευρωμένα δόντια ή αυτά που έχουν μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας. Είναι οι κορυφαίες αποκαταστάσεις προσθετικής χωρίς την ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων, μιμούμενες στο έπακρο τις οπτικές ιδιότητες των φυσικών δοντιών.
Με ‘‘περιοδοντολογικές’’ ή ‘‘περιοπροσθετικές’’ παρεμβάσεις. Πρόκειται για μείωση της μάζας των ούλων, όταν αυτά προβάλλουν έντονα στο χαμόγελο. Με απλές χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα, ενώ σε λίγες περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός αυτών των τεχνικών, με προσθετικές αποκαταστάσεις (όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες)
Με εμφυτεύματα. Η έλλειψη ή η αφαίρεση δοντιών αποκαθίσταται σήμερα με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, χωρίς να χρειαστούμε τη ‘‘στήριξη’’ από τα διπλανά δόντια, όπως γινόταν στο παρελθόν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι άριστο και αποτελεί την ‘‘τέλεια’’ αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση των δοντιών που έχουν απολεσθεί.

Για καλή μας τύχη, η τεχνολογία συνεργάζεται σήμερα άριστα με την επιστήμη, ενώ και οι δύο έχουν δώσει βαρύτητα στην κοσμετολογία και την αισθητική του σύγχρονου ανθρώπου. Τα επιτεύγματά τους εφαρμοζόμενα από ικανά και εξειδικευμένα χέρια, δίνουν λύσεις σε ‘‘αισθητικές ατέλειες’’ που κάποιες φορές μας προκαλεί η ίδια η φύση να διορθώσουμε…