Χρήσιμα

Αντιμετώπιση πονόδοντου και αποστήματος

Aπό το βιβλίο μας: Γνωριμία με το Στόμα

Σ' αυτό το κομμάτι θα κάνουμε μνεία του αιφνίδιου και βασανιστικού πόνου, στις περιπτώσεις που δεν σχετίζεται με στάδια θεραπείας, ενώ η άμεση προσφυγή του ασθενούς στον οδοντίατρο είναι αδύνατη.

Πονόδοντος

Όταν η λήμη απλών ή και δραστικών παυσίπονων δεν αποβαίνει αποτελεσματική , θα πρέπει κανείς να δοκιμάσει την αντίδραση του δοντιού με παγωμένο νερό ή ακόμα και με την τοποθέτηση πάγου. Τις περισσότερες φορές η ανακούφιση είναι αποτελεσματική.

Αντίθετα, όταν το ‘‘ψυχρό’’ εντείνει το πρόβλημα, οι πλύσεις με χλιαρό π.χ. χαμομήλι, ίσως προσφέρουν κάποια βοήθεια.

Ακόμη, όταν το δόντι είναι αρκετά σάπιο και χωρίς σφράγισμα, το ‘‘τρύπημά του’’ με κάποια βελόνα, σταματά ακαριαία τον πόνο και ανακουφίζει σημαντικά τον ασθενή.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τοποθέτηση αλκοόλ ή ασπιρίνης όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά προκαλεί εγκαύματα του βλεννογόνου, που ταλαιπωρούν για καιρό την περιοχή.

Απόστημα

Για το απόστημα μιλήσαμε στη σελ. 47. Εδώ απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι παράλληλα με τη λήψη φαρμάκων, βοηθά σημαντικά η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο εξωτερικό μέρος της πάσχουσας περιοχής ( π.χ. βρεγμένη πετσέτα με κρύο νερό), ενώ εσωτερικά στο στόμα, ενδείκνυνται πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι. Αντίθετα, θα ήταν λάθος η επαφή και προφύλαξη του προσώπου με υφάσματα, όπως και με το μαξιλάρι κατά τον ύπνο.